Nieuwe datums Staalwol Workshop online!

De basics van fotografie: de belichtingsdriehoek

Gepubliceerd op 9 februari 2021 om 13:21

Door: Lisa Antoinette Photography

Als beginnend fotograaf durf je wel eens de automatische stand te gebruiken, en dan denk je wow ik ben best goed! (no shame, we've all been there). maar laten we je nu op een hoger niveau tillen. Als fotograaf moet je jouw camera van binnen en van buiten kennen. Om jezelf uit te dagen en beter te worden, shoot je nu het beste op de 'manuele stand'.

Het allerbelangrijkste dat je als beginnend fotograaf kan leren is de Belichtingsdriehoek! Wanneer je deze onder de knie hebt zullen je foto's cristal clear en zo scherp als een mes zijn. In de belichtingsdriehoek staat in elke hoek een variable die de belichting beinvloeden: 

  1. Diafragma: de lensopening

  2. Sluitertijd: de tijd dat het licht op de sensor valt

  3. ISO: de lichtgevoeligheid van de sensor

2.Sluitertijd

1.Diafragma

3.ISO

1. Diafragma

Het Diafragma is eigenlijk net zoals je pupil, een opening van een bepaalde grootte waar licht doorheen valt. Het diafragma heeft een sterke invloed op scherptediepte, of ook wel 'ne wazige of scherpe achtergrond'. Nu moet je even goed opletten, want ik ben hier zelf heel vaak in de war geweest! Een groot diafragma = een grote opening = veel licht die binnen valt MAAR hierbij hoort een klein diafragma cijfer zoals F/1.8. Door een groot diafragma te gebruiken creëer je een wazig achtergrond of zoals in fotografie taal ''Bokeh".

Onthoud dus een klein diafragma cijfer = veel licht = wazige achtergrond. 

De lenzen die ik vaak gebruik zijn de 100mm Macro lens van canon en die is F/2.8 of de 70-200mm L Lens van Canon en die is ook F/2.8.

Een klein diafragma = een kleine opening en dus minder licht dat binnenvalt. hierbij hoort een hoger diafragma cijfer zoals f/22. je achtergrond zal nu dus scherper zijn.

Ik raad ook aan wanneer je meerdere personen in 1 beeld trekt, om dan een hoger diafragma cijfer te gebruiken.

2. Sluitertijd

De sluitertijd is simpel gezegd de tijd dat het licht in de camera komt. De sluitertijd van een foto wordt weergegeven in een breuk van seconden. Het is een belangrijk onderdeel als bewegende onderwerpen fotografeerd. hoe korter de sluitertijdsnelheid, hoe minder licht er binnenkomt bv. 1/1600 Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht er binnenkomt bv. 1/100 maar als je beweegt dan is je foto gegarandeerd onscherp, dus tip: gebruik een statief indien nodig!

Wil je graag jezelf eens uitdagen? Ga bij een weg of op een plaats waar veel auto's passeren staan. Zet je camera op een statief en een een foto met erg lange sluitertijd zoals 1/8 of zelfs 1 minuut. Het geeft een extra effect als je in de avond shoot en de lichten van je de auto's aan zijn. Toon me je resultaten via DM op Instagram 

3. ISO

ISO is de lichtgevoeligheid van je sensor. Net als een camera, hebben je ogen ook een bepaalde gevoeligheid voor licht. Wanneer je het licht uit doet in een donkere kamer hebben je ogen ook even tijd nodig om zich aan te passen. ongeveer 20 minuten. Eerst zie je helemaal niks en na een tijdje begin je vormen te onderscheiden, dat is omdat je ogen in die tijd de gevoeligheid voor licht hebben aangepast. ISO heeft dus dezelfde functie. Pas wel op met ISO, want hoe hoger je gaat, hoe meer kans op ruis. Verhoog je ISO dus enkel indien het echt nodig is.

Take your time en leer je camera zo goed mogelijk kennen! Zit je nog met vragen of wil je extra tips? stuur me gerust een DM via Instagram 

Of laat een berichtje achter op deze blog!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.